דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


דילמות ניהוליות בעסק משפחתי 

מאת    [ 07/06/2012 ]

מילים במאמר: 814   [ נצפה 6626 פעמים ]

כשאנו משקיעים כסף מוטיבציה וזמן ובונים את העסק עליו חלמנו, אנו למעשה זוכים בעצמאות שלנו. עצמאות שמאפשרת לנו לומר: "זה העסק שלי!", וכאשר המשפחה מעורבת אז "זה העסק שלנו". העסק המשותף שנבנה מנגן לעיתים כמו נעימת ערב ענוגה ולעיתים שורק כמו סיר לחץ בטמפרטורה גבוהה. 

בני המשפחה, שעובדים יחדיו באותו העסק, מערבים לרוב רגשות אשר עלולים להפריע בתהליך קבלת ההחלטות. התנגשויות עלולות להיווצר בשל זוויות ראייה שונות בקרב בני המשפחה. יש ששמים דגש על ההוצאות השוטפות ויש על הפעילות התפעולית, יש ששמים דגש על כח אדם או כאלה אשר מתייחסים רק למגמת המכירות. זוויות הראיה השונות יכולות לחיות בהרמוניה ולהוות סיעור מוחות פורה בעסק, אך מאידך יכולות לגרום לניסיון לרתום את האחרים לכיוון אחד בלבד.

 

תפקידו של מנהל העסק מורכב ולא פשוט. הוא למעשה מחויב להיות נאמן לפעילות העסקית השוטפת אך גם  לשמירת קשרים טובים עם בני המשפחה. ובכל זאת, במהלך עבודה תקין עולות סוגיות שמצריכות התייחסויות מיוחדות בעסק, כמו לדוגמא:

 

1. מה עושים כשכל אחד מושך לכיוונו?

לרוב נמצא בעסק משפחתי הורים שעובדים עם ילדיהם, אחים שעובדים יחד או אף אחיינים ודודיהם. פשוט? תלוי את מי שואלים. יש בכוחם של צמדים אלה להוכיח נאמנות ומסירות לעסק, תשומת לב והשקעה מרובה עד כדי איבוד הזמן הפרטי של כל אחד. אבל אלה גם יכולות להיות שותפויות בהם כל אחד מושך לכיוונו ורוצה שדעתו תנצח.

ניהול עסק כזה מאלץ את המחזיקים בעמדת הניהול להכיר את המימד הרגשי בו. ניהול ותהליך קבלת החלטות תוך שימת דגש כי יש אנשים שדעתם לא תתקבל ולכן ירגישו נפגעים. מומלץ להקשיב לכל הדעות שהוצגו, הרי סיעור מוחות, בסופו של דבר, מפתח את העסק ואת המשתתפים בדיון. מומלץ כי ההחלטה שתתקבל תהיה אובייקטיבית ככל האפשר ללא סממנים אישיים. כל החלטה שיש אחריה מימד אישי תגרום לתסכול בקרב חלק מבני המשפחה. ההחלטה צריכה להיות "קרה" ומנומקת כך שאם יפנו לקבלת הסבר יהיה בידי המנהל הסבר משכנע להחלטה.  

 

2. מה אם גיסך זקוק לעבודה?

"יאיר זקוק לעבודה באופן נואש" רומזת לך אחותך ובעצם מבקשת שתקבלו לעסק. העסק נמצא במצב שאינו זקוק לעובד כרגע אך אתה מעוניין לעזור למשפחה. זהו אתגר ולחץ שמופעל על בעל עסק כאשר הוא מתבקש להעסיק קרוב משפחה, לעיתים חסר כישרון לעסקים או כל מיומנות שמתאימה לעסק, כאשר הסיבה היחידה היא שהוא חסר תעסוקה וגם...גיסך.

מה עושים? נסה לעזור לו למצוא עבודה במקומות אחרים ולצורך כך תשקיע מרץ וזמן, אולי באמצעות קשרים שיש לך, חברים, קולגות לעסק, ספקים לקוחות וכו'. המאמץ יוכיח שאתה רוצה לעזור אבל לאו דווקא בדרך שהם חשבו עליה אלא בדרך שלך. אך אם בכל זאת החלטת לקבלו לעסק אזי קבל את האתגר עם עיניים פתוחות כיוון שבמצב של כישלון יהיה קשה לפטר אותו.

במצב שכזה יש לטפח כישרון שקיים בו אשר בסופו יכול לתרום לעסק. לעיתים יהיה צורך לספק הכשרה מיוחדת או להקצות לו פרויקטים מיוחדים כדי להפחית את הקשר השלילי שעלול להיווצר עם העובדים האחרים. המפתח הוא להפוך אותו בזמן קצר יחסית לעובד מיומן, מוכשר ופרודוקטיבי לעסק.

 

3. תחלופת עובדים גבוהה שלא מאפשרת עבודה תקינה

אתגר משותף לעסק משפחתי הוא מניעת תחלופה גבוהה בקרב העובדים שאינם מבני המשפחה.

מדוע זה קורה? הסיבות לכך הן רבות ומחייבות התייחסות פרטנית לסוגיה זו אך אנו נדון כאן רק בשתיים מהן. לעיתים זה נובע מהתנהגותם של בני המשפחה שאינה הולמת התנהגות ניהולית. זה יבוא לידי ביטוי בהתלהמות, הרגשת זלזול בעובדים וחוסר אמפטיה כלפם. מה עושים? כדאי לשוחח עם המחליטים לעזוב ולהבין את הסיבה לעזיבתם. המידע שהם יספרו, לעיתים שלא במישרין, יכול לשפוך אור ולעזור. נסה להבין ולא להתווכח כיוון ששימוש נכון במידע יכול לגרום לשינוי דפוס התנהגות בעסק ובעטייה גם להפסקת התחלופה.

סיבה נוספת טמונה בעובדה כי ישנם עסקים משפחתיים שבהם רק בני המשפחה יכולים להחזיק בעמדות הניהול ולכן, עובדים יעזבו אם יבינו כי רק בני המשפחה מתקדמים במסלול הקידום ואילו הם נותרים במקום. את זאת ניתן לפתור כבר בתחילת הדרך, בעת ראיון העבודה, ע"י תיאום ציפיות לגבי מסלול הקידום האפשרי בתוך העסק וזאת כדי לא לפתח ציפיות שווא.

 

4. התנהגות לא הולמת של בן משפחה

עסק לעיתים מעסיק בן משפחה ש"עושה צרות", כזה שמתנהג בחוצפה, לא עומד בכללי התנהגות המקובלים בעסק, מזלזל בעובדים, ועושה בעסק כבשלו. בן משפחה שכזה מהווה קושי ניהולי מכיוון שלרוב יסתכלו העובדים האחרים על התנהגותו ועל יחסה ותגובתה של צוות הניהול במניעת התנהגותו. עצם התנהגותו תעמיד במבחן את צוות הניהול ולא דווקא אותו כבן אדם.

מה עושים? שיחות שיחות שיחות - חשוב לחזור ולהסביר את חשיבות הדוגמא שהוא משמש. את העובדה שמסתכלים עליו ובוחנים דרכו את התנהלותו העסקית של העסק ולכן לא רק הוא עומד במבחן אלא גם דרג הניהול. באם אין שיחות אלה עוזרות אזי יש לעודד לפתוח עסק משלו עם תמיכה מצד המשפחה או העברה לסניף אחר או לתפקיד אחר. זאת אומרת, אם לא הצלחת לשנות את התנהגותו אז שנה את מקום עבודתו.

 

לסיכום, עסק משפחתי הוא תערובת מעניינת של חום אהבה, אכפתיות ומוטיבציה אך גם של אגו, רצונות אישיים ועבר משותף. עם רגישות ואמפתיה למתרחש בעסק ניתן לנהלו להצלחה גדולה. 

כותבת המאמר: חדוה יוסף יעוץ לעסקים משפחתיים נייד 054-9039990 אתר https://sites.google.com/site/hedvayosef/ בלוג hedvayosef.blogspot.com E-mail: hedvajosef@gmail.com חונכת מטעם מט"י



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב